Skip to content

info

info
Home arrow Klachten arrow Angststoornissen
Skip to content
Angststoornissen PDF Afdrukken E-mail
Artikel index
Angststoornissen
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

ANGSTSTOORNISSEN.

Soorten angst.

Hoewel de lichamelijke verschijnselen van de meeste angsten hetzelfde zijn, kan de aard van de angst waaraan mensen kunnen lijden heel verschillend zijn. Zo is er een groot verschil tussen:

a. Reële angst: Je ziet een grote agressief blaffende zwarte hond op je afrennen en je wordt bang. Je loopt op straat, hoort schoten en je wordt bang. En dat is maar goed ook, want in deze gevallen wijst je angst op een dreigend gevaar en maakt het lichaam in staat van paraatheid om te vechten of te vluchten. Dit zijn dus in wezen gezonde angsten en daarvoor heeft men geen therapeut nodig.

b.Neurotische angst. We spreken van neurotische angst als de afweermechanismen te kort schieten, dus als verdrongen impulsen, gevoelens, verlangens, fantasieën of herinneringen in het bewustzijn dreigen door te breken. Er is dan dus sprake van een onbewust innerlijk conflict. Met name een conflict tussen impulsen, verlangens of gevoelens enerzijds en het verbod daarop van het strenge geweten anderzijds. Zich uitend in: Gewetensangst. Dat is dus de angst voor het eigen strenge tirannieke geweten, dat je steeds veroordeeld. Men lijdt dan dus aan neurotische of ziekelijke schuldgevoelens. Want er is natuurlijk een verschil tussen een gezond en een neurotisch schuldgevoel. Een gezond schuldgevoel remt de agressie en wekt het verlangen iets goed te maken. Driftangst. Dat is de angst voor de eigen verdrongen impulsen of verlangens van seksuele of agressieve aard. Faalangst is angst die samenhangt met de eigen perfectionistische ik-idealen. De angst dus om te kort te schieten ten gevolge van de hoge, bijna onhaalbare doelstellingen en perfectionistische trekken in het karakter. Separatie of verlatingsangst is de angst om verlaten of in de steekgelaten te worden. Zo iemand reageert uiteraard aanklampend, is overgevoelig voor verlating en neigt naar pathologische rouw, depressie dus. Fusieangst is het tegenovergestelde van verlatingsangst. De angst zich volledig in de ander te verliezen. Angst voor intimiteit dus eigenlijk Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis lijden vaak aan een gecombineerde separatie en fusieangst, hetgeen leidt tot “aantrekken en afstoten" van anderen. De angst om de waardering van anderen te verliezen ten gevolge van een veelal zeer laag gevoel van eigenwaarde. De angst te worden uitgelachen. Schaamtegevoelens dus omdat je denkt dat je impulsen of verlangens verboden zijn. Wie zich schaamt denkt afgewezen te worden om hetgeen waarover men zich schaamt


 
< Vorige   Volgende >